Maszkulin, fiatalos, személyes életterek

Horváth Ádám 2013 –ban végzett építészként, a Style&Home pályázatára a kíváncsiság hajtotta elsősorban. A praktikus, modern, sötét szépségekkel megálmodott maszkulin életteret egyedülálló, fiatal férfiakra pozícionálta, nagy hangsúlyt helyezve a tágas, egybenyitott közösségi zónákra, ahol kényelmesen elférnek időnként a vendégek, a tágas baráti kör…


Egy társasház legfelső szintjén lévő erkélyes tetőtéri lakást gondolta újra belsőépítészeti szempontból Ádám, egy mai, huszonéves fiatal férfi igényeit, ízlését és életmódját alapul véve. 

Otthont, ahová egy hosszú nap fáradalmai után jólesik hazatérni és megpihenni, olykor pedig remek helyszínévé válhat vidám, társas, baráti összejöveteleknek is. 

A belső tereket modern – de nem high-tech – magas minőségű, de hagyományos jelleget tükröző anyagokkal tervezte meg, melyeknek illeszkednie kellett néhány, a megrendelője által hozott személyes kötődésű használati tárgyhoz, így a belső tereket ezek betervezésével, figyelembevételével igyekezett kialakítani. 

A lakás belső válaszfalainak kibontásával könnyűszerkezetes gipszkarton falak kerültek be, hiszen a nyitottabb, tágasabb elrendezéshez más alapokra volt szükség.  

A helyiségek újragondolásánál a vizesblokk és a konyha helye adott volt a gépészeti kiállások miatt. 

A lakás egyik legnagyobb sarokpontja a viszonylag nagy helyet elfoglaló, zárt közlekedő. Ezt az értékes területet a lakás meglehetősen pici nappali-konyha csoportjához csatolta Ádám, így a tágasabbá váló közösségi zónák alkalmassá váltak a baráti kör fogadására is.

Férfinak tervezünk – magyarázza Ádám – ezért nem tartottam fontosnak az egyes lakóterek elszeparálását. 

„A lakásba belépve, egyből a nappaliba lépünk, és mivel külön elhatárolt előtere, előszobája nincs a lakásnak, ezért a bejárat mellett egy tükörrel ellátott falbeugrást alakítottam ki egy keskeny cipőtartóval és fogassal. 

A nappali területét egy, a térben úszó kanapéval határoltuk el, ami egyszerre néz a teraszra (ezáltal a kilátás is élvezhető a kanapéról) valamint a TV-sarokra. 

A padló burkolatot egy szakaszon, 45 fokban felfuttattam a falra, ami a tető geometriai vonalának ellenpólusaként szolgál. A nappali tér egyik hangsúlyos eleme, a fürdőt lehatároló válaszfalak burkolása fekete EGGER dekoritlemezzel, ami a bejárattól a szobáig ér. 

A burkolt falszakaszokat 210 cm magasságban vízszintesen végigmetszettem, hogy a fürdő bejárata még inkább beleolvadjon a burkolat összképébe. 

Az ajtó egyedi, rejtett ajtótokokat kapott, az ajtószárny színezése kívülről megegyezik a dekoritlemezzel, belülről pedig a nappali többi bútorával megegyező fa mintázatot kapott.”

Az eredeti konyha helyét kissé eltolta Ádám a lakás központja felé, és U alakban lefelé fordította, ezzel is tovább erősítve a közös légtér különböző funkcióit, illetve így nem ülünk háttal a beeső napfénynek. 

A konyhában található pillér a konyha széléig elburkolásra került, így nem zavar bele összképbe. A megrendelő igényeit és étkezési szokásait figyelembe véve, bárszékes pult megoldást alakított ki, klasszikus étkezőt nem kapott helyet, ezzel is teret nyerve, elkerülhettük a túlzsúfoltságot.

Ellenben a fürdőszoba eredeti alapterületét egy „kiharapással” meg kellet növelni, hogy elférjen a mosógép – szintén a megrendelő kérésére. 
A konyhagépek többsége a Whirlpool márkát erősíti, míg a fürdőszobába Ravak és Roca berendezésekből válogattunk.

Mivel a fürdő - és így a WC is – rögtön egy huzamosabb tartózkodásra alkalmas térbe nyílik, ezért az esetleges kellemetlen szagok ellen, a WC csészéből történő közvetlen szagelszívást is biztosítani kell, a hagyományos mesterséges légcserélés mellet. A WC tartályt a főfalba nem lehetett süllyeszteni, ezért azt egyéb gépészeti elemekkel egy a mennyezetig épített falba építettük be.

Az egyedülálló megrendelő nem igényelt két külön szobát, és mivel a szobák egyébként is pici nettó alapterülettel rendelkeztek az alacsony belmagasság miatt, ezért azok összenyitása mellett döntöttem. 

Az ingatlan esetleges kedvezőbb későbbi értékesítési opciójának céljából a hátsó szoba úgy lett kialakítva, hogy könnyűszerkezetes válaszfalakkal bármikor lehatárolható, illetve igény esetén a két, külön bejárattal rendelkező szoba is visszaállítható, a most betervezett átalakítás teljes megtartásával. 

A burkolatok kialakításánál figyelembe vettük a nappali-konyha zónák utcai cipős használatát is a vendégek miatt, illetve a terasz is innen nyílik.  A könnyebb tisztántartás végett magas minőségű kerámiaburkolatokat terveztünk be ide, a spanyol Porcelanosa Montana Cottage fantázianévre hallgató családjából, a teraszra pedig szintén Porcelanosa Hampton Gray kültéri padlóburkolat került. 

A fürdőben szintén egyértelmű a kerámia burkolat mellett döntöttünk, ide a spanyol márka Liston Oxford, Dover Topo, illetve Dover Caliza típusokból válogattuk össze a falak, a padló illetve a zuhanyzó burkolatait. A padló és az épített kapu sötét árnyalatot, míg  a többi falszakasz világosabb burkolatot kapott, a zuhanyzóba pedig fahatású kerámiát terveztünk a kellemesebb, melegebb hőérzet végett. 

A szobába laminált padló (Egger – Greybrown), illetve Geo 96 - Jack black került. 

A teraszon túl sok változtatás nem történt az eredeti állapothoz képest, csupán elektromos dugalj került ide kialakításra, valamint a mennyezeti lámpa helyett két falikart helyeztünk be. A padló itt is új burkolatot kapott (Porcelamosa – Hampton Grey)

Az egyik oldalon a tető alá egy mobil grillező pont elfér, ami így bizonyos mértékig az időjárás elől is védve van. Az ingatlan fűtése házközponti, így nincs saját kazánja. A helyiségek fűtése különböző: A nappali-konyha, valamint a fürdő padlófűtéssel ellátott, míg a szoba hagyományos radiátoros rendszerrel rendelkezik. A fürdőbe egy plusz törölközőszárító radiátor is helyet kapott,  illetve - a komfortérzet javítása végett – hogy nyáron is az igényeknek megfelelően lehessen szabályozni a fürdő padlóhőmérsékletét (ez különösen fontos az épített zuhanytálca miatt), a padlóba egy egyedileg szabályozható, elektromos felületfűtés is betervezésre került. Légkondicionálót a megrendelő nem igényelt, azonban annak helyét kialakítottuk a nappaliban és szobában, hogy majd egy későbbi, esetleges beépítéskor, ne kelljen bontani.

Az otthon ilyen módon egyszerre egyedi, személyes igényeket figyelembe véve készült, miközben gondoltunk a majdani eladhatóságra is. A minőségi anyagok, bútorok és konyhatechnika, a z időtlen és burkolatok, letisztult, minimál árnyalatok és természetes fa hatású burkolatok népszerűvé és kellemessé teszik az ízlésesen kialakított enteriőrt.

 

EZEKET OLVASTA MÁR?